1807.dk

  Københavns Bombardement
faktakolonne

C.W. Eckersberg

 

Eckersberg blev født i nærheden af Åbenrå den 2. januar 1783. I 1803 blev han optaget på Kunstakademiet hvor han blev udnævnt til professor i 1818. Han døde den 22. juli 1853.

Det er ikke denne hjemmesides formål at orientere om Eckersberg og den betydning han fik for malerkunsten i det 19. århundrede; men hans skitser som dannede forlæg for kobberstik og hans senere malerier, kan bruges til få en supplerende viden om rædselsdagene for 200 år siden.

Eckersberg havde i 1807 et job som tegner hos kobberstikkeren G.L. Lahde der anvendte hans tegninger som forlæg for kobberstik. De blev solgt på gader og stræder,  måske endda farvelagt. Og tegninger fra englændernes angreb solgte godt. Så Eckersberg menes at have gået rundt i og uden for København for at finde de bedste og mest iøjnefaldende motiver. Derfor er hans skitser som senere blev til malerier og kobberstik, af interesse. Det er næsten som om man selv var til stede, når man ser på hans billeder. 4 malerier og 2 kobberstik er medtaget, det ene kobberstik endda farvelagt.

Bemærkningerne til billederne tager udgangspunkt i det samtidige kildemateriale, og derfor er de i nogle tilfælde væsentlig forskellige fra den omtale man kan læse andre steder. Men forskellen skyldes ofte at man ikke har vidst særlig meget om bombardementet og forsvaret af byen.

Se oversigten med malerier i lille udgave med links til både større gengivelser og bemærkninger.

Læseforslag
Kilder

Indholdsfortegnelse

  1807.dk